Η άσκηση και η σχετική μεθοδολογία για την επίλυσή της προέρχεται από την σελίδα 126 του βιβλίου «Γενική Χημεία Γ΄ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης» - Κ. Καλαματιανός. Λεπτομερής παρουσίαση του βιβλίου, αποσπάσματά του και τρόποι αγοράς δίνονται στον ιστότοπο:
Το βιβλίο διατίθετα στον παραπάνω ιστότοπο σε ειδική προνομιακή τιμή.
Διατίθεται επίσης στα εξής βιβλιοπωλεία (μεταξύ άλλων): Ιανός (Αθήνα – Θεσ/νικη), Κορφιάτης, Γρηγόρη, Ελευθερουδάκης, Πατάκης, Αναστασάκης, Βιβλιοχώρα.
1. Γράψτε τον ηλεκτρονιακό τύπο του Lewis για το CN-
Απάντηση:
Ακολουθούμε την Μεθοδολογία για την γραφή ηλεκτρονιακών τύπων του Lewis που δίνεται στην σελίδα 126 του βιβλίου «Γενική Χημεία για την Γ΄ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης» - Κ. Καλαματιανός. Η μεθοδολογία αυτή πρακτικά επιτρέπει να γράψουμε τον ηλεκτρονιακό τύπο του Lewis για οποιαδήποτε μόριο ή ιόν.
Βήμα 1:
Συνδέουμε τα άτομα με απλό δεσμό και τοποθετούμε μη δεσμικά ζεύγη ηλεκτρονίων έτσι ώστε όλα τα άτομα να έχουν οκτάδα ηλεκτρονίων (προσωρινά δεν μας ενδιαφέρει το φορτίο):
Βήμα 2:
Προσδιορίζουμε τον αριθμό των ηλεκτρονίων σθένους (ΝΗΣ) στο μόριο (ιόν):
ΝΗΣ = [(4 + 5) – (-1)] = 10
Βήμα 3:
Προσδιορίζουμε τον αριθμό των ζευγών ηλεκτρονίων σθένους (ΖΗΣ) στο μόριο (ιόν):
ΖΗΣ = ΝΗΣ / 2 = 10 / 2 = 5
Βήμα 4:
Προσδιορίζουμε τον αριθμό των ζευγών των δεσμικών (ΖΔ) και των μη δεσμικών ηλεκτρονίων (ΖΜΔ) στο μόριο (ιόν):
ΖΔ + ΜΔ = 1 + 6 = 7
Προσδιορίζουμε τον αριθμό των ζευγών των ηλεκτρονίων σε πολλαπλούς δεσμούς στο μόριο (ιόν):
ΖΠΔ = (ΖΔ + ΜΔ) - ΖΗΣ = 7 – 5 = 2 και επομένως υπάρχουν 2 ζεύγη ηλεκτρονίων σε πολλαπλούς δεσμούς.
Βήμα 6:
Γράφουμε τον ηλεκτρονιακό τύπο του Lewis στην τελική μορφή του από τον τύπο στο Βήμα 2 : α) προσθέτοντας διπλούς ή τριπλούς δεσμούς σύμφωνα με το Βήμα 5 και β) αφαιρώντας μη δεσμικά ζεύγη ηλεκτρονίων ώστε όλα τα άτομα να έχουν οκτάδα ηλεκτρονίων (πλήν του Η, Β και των ατόμων των περιόδων 3 και πάνω εάν υπάρχουν στο μόριο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου